Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Παλιά Αδριανούπολη

Ξενοδοχείο " Αμερική "
Γράφουν : sakis , gensdimi

Χάνι καμηλιέρηδων που κατά τη διάρκεια της ελληνικής κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως ξενοδοχείο και ζαχαροπλαστείο , σύμφωνα με τη λεζάντα της φωτογραφίας


Το κτίριο ήταν ιδιοκτησίας Ασλανίδη και η επιχείρηση ήταν των Αχ. Αντωνιάδη και Δ. Δημητριάδη .  Yπάρχει ακόμα και σήμερα , ανάλογα διαμορφωμένο , στη Saraclar Caddesi .

                          


Ερείπια της Αγίας Σοφίας Αδριανουπόλεως



Γράφουν : sakis , gensdimi
Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1880 και σήμερα βρίσκεται στο Βουλγαρικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο .
Η Αγία Σοφία κτίστηκε μεταξύ του 532 και του 537 . Ήταν σταυροειδής ναός με τρούλλο , ο οποίος γκρεμίστηκε και αντικαταστάθηκε από άλλον κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο .
Μετατράπηκε σε τζαμί , το Halebi Medresesi Camii , όπου έγινε το πρώτο ναμάζι ( =προσευχή) της Παρασκευής . Γι` αυτό στις ιστορικές πηγές σημειώνεται ως το πιο παλιό τζαμί της Αδριανούπολης .
Ερειπώθηκε στο σεισμό του 1752 , παραμελήθηκε και κατεδαφίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα , για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά του κτιρίου αλλού .
Σήμερα δεν έχει μείνει τίποτα  .




3 σχόλια:

  1. Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1880 ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΙΝΤΟΥΤΟ.Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΤΙΣΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ 532 ΜΕ 537.ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤ. ΑΣΛΑΝΙΔΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΤΑΝ ΤΩΝ ΑΧ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ-Δ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ SARACLAR CADESI ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή