Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η ίδρυση της Αδριανούπολης






Η Αδριανούπολη βρίσκεται σε μια σημαντική στρατηγική θέση στη Θράκη , στη συμβολή τριών ποταμών ( Έβρος,Άρδας,Τούντζας) και πάνω στο σημείο που διασταυρώνονται δύο πολύ σπουδαίοι άξονες : από βορρά προς νότο , προς το Αιγαίο , μέσα από την κοιλάδα του Έβρου και από τη δύση προς την ανατολή , από την Ευρώπη προς τα στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί προς την Ασία . Γι` αυτό από πολύ παλιά το μέρος κατοικούνταν .




Δεν υπάρχει ομοφωνία για το όνομα της πόλης πριν πάρει το όνομά της από τον αυτοκράτορα Αδριανό . Οι ιστορικοί Αμμιανός Μαρκελίνος και Ευτρόπιος υποστηρίζουν ότι λεγόταν Ουσκουδάμα , κάποιοι Βυζαντινοί ιστορικοί ( Ιωάννης Ζωναράς , Νικήτας Χωνιάτης , Νικηφόρος Γρηγοράς , Λαόνικος Χαλκοκονδύλης ) υποστηρίζουν ότι ονομαζόταν Ορέστεια ή Ορεστιάς , από το όνομα του μυθικού Ορέστη , που λούστηκε στη συμβολή των τριών ποταμών , για να εξαγνιστεί από το φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας .


Η Ουσκουδάμα ήταν  οχυρός και περιτειχισμένος οικισμός , πρωτεύουσα
του κράτους των Βήσσων . Οι Βήσσοι ήταν αρχαίο θρακικό φύλο που κατοικούσε στην περιοχή ανάμεσα στον Αίμο και τη Ροδόπη .και αναφέρονται στις Ιστορίες του Ηροδότου . Για ένα μεγάλο διάστημα ήταν πρωτεύουσα και του βασιλείου των Οδρυσών . Οι Οδρύσαι ήταν το μεγαλύτερο και ισχυρότερο αρχαίο θρακικό φύλο . Η ακμή ντου βασιλείου των Οδρυσών ήταν ανάμεσα στους Περσικούς πολέμους και τον Πελοποννησιακό πόλεμο .


Το 125 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Αδριανός , εκτιμώντας τη σπουδαία στρατηγική θέση του οικισμού , τον έκανε πόλη στην οποία έδωσε το όνομά του : Αδριανούπολις .
Ο οικισμός μεγάλωσε , στολίστηκε με μνημεία από τον Αδριανό και έγινε η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας του Αιμιμόντου . Ο Αδριανός έχτισε ισχυρό τείχος , που προφύλαξε πολλές φορές την πόλη από τους εχθρούς που την απειλούσαν
συχνά λόγω της στρατηγικής θέσης της .






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου