Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Εσκί τζαμί - Eski Camii



Το Εσκί Τζαμί βρίσκεται στο κέντρο της Αδριανούπολης , ανάμεσα στην κεντρική πλατεία της πόλης , το Σελιμιέ Τζαμί στα αριστερά και το Κερβάν Σαράι στα δεξιά , καθώς και πάνω στον παλιό δρόμο προς την Κωνσταντινούπολη .


Η κατασκευή του τεμένους άρχισε το 1403 από τον Εμίρ Σουλεϊμάν Τσελεμπή και τελείωσε το 1414 στα χρόνια του  σουλτάνου Τσελεμπή  Μεχμέτ  . Το έτος αποπεράτωσης του τεμένους ( 1414 ) μαρτυρεί η πινακίδα που υπάρχει πάνω από την είσοδο και είναι  γραμμένη στα αραβικά .


Το τζαμί κατασκευάστηκε σύμφωνα με τον τύπο των Ulu τζαμιών ( τετράγωνο κτίσμα με πολλούς τρούλλους ) . Παρόμοια τζαμιά υπάρχουν στην Προύσσα ( Ουλού τζαμί ) , στη Φιλιππούπολη ( Ουλού τζαμί ) , στη Σόφια , το τζαμί  που σήμερα είναι
Εθνικό Μουσείο , στη Μανίσα το Μουραντιγιέ τζαμί και στην Κωνσταντινούπολη τα
Τζαμιά Ζιντζιρλί Κουγιού και Πιαλέ πασά .


Το Εσκί τζαμί έχει εννιά τρούλλους τοποθετημένους σε τρεις σειρές . Η κεντρική σειρά είναι ψηλότερη από τις άλλες . Κάθε τρούλλος έχει διάμετρο 13 μέτρα και έχει τη μορφή ημισφαιρίου .
Στο μνημείο υπάρχουν επιγραφές του 18ου αιώνα , γραμμένες σε οθωμανική γραφή .

Ο ιδιαίτερος χώρος για τις γυναίκες φιλοτεχνήθηκε το 1612 στο όνομα του Ραμαζάν Αγά από τη Φιλιππούπολη .

Ξεχωρίζουν η ορθομαρμάρωση του κτιρίου και η λεπτοδουλειά του μινμπάρ ( της πρώιμης οθωμανικής περιόδου ) , που το μεγαλύτερο μέρος της σώθηκε από τις καταστροφές του 1748 και του 1752 .


Από τους μιναρέδες του τζαμιού ο ένας έχει ένα εξώστη , ενώ οι άλλοι έχουν δύο εξώστες και είναι ραβδωτοί .



Στις γραπτές πηγές αναφέρεται ότι το χειμώνα οι βρύσες έτρεχαν ζεστό νερό , για να μπορούν οι πιστοί να πλυθούν ( abdest ) πριν από την προσευχή (namaz).




Ο Εβλιγιά Τσελεμπή (1611-1682) αναφέρει ότι γύρω από το τζαμί υπήρχε κήπος με λουλούδια .


Το τέμενος έπαθε μεγάλη καταστροφή στην πυρκαγιά του 1748 και στο σεισμό του 1752 .Επισκευάστηκε από τον Σουλτάνο Μαχμούτ Α` ( 1730-1754 ) , για δεύτερη φορά το 1924 και για τρίτη φορά το 1934 . 





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου