Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Πύργος του Ωρολογίου - Saat Kulesi


Το 1884 ο Νομάρχης Αδριανούπολης Χατζή Ιζέτ Πασάς κατασκεύασε έναν ξύλινο πύργο πάνω στον Πύργο του Τσιμισκή ( Makedonya Kulesi ) , έναν από τους τέσσερις βασικούς πύργους των τειχών της πόλης . Τα έξοδα κατασκευής του πύργου ( 400 τουρκικές λίρες ) πλήρωσε ο Δήμος Αδριανούπολης .
Ο πύργος ήταν μια ξύλινη κατασκευή στερεωμένη με σιδερένιους δακτυλίους . Είχε τέσσερις ορόφους . Σε κάθε όροφο υπήρχαν παράθυρα . Στον τελευταίο όροφο υπήρχε ρολόι με τέσσερις όψεις , μία σε κάθε σημείο του ορίζοντα . Το ρολόι κατασκευάστηκε στη Γαλλία και τοποθετήθηκε δύο χρόνια μετά .
Ο πύργος ονομάστηκε Πύργος του Ρολογιού , Πύργος της Πυροσβεστικής , Ρολόι της Πατρίδας . 


Ο πύργος κάηκε σε πυρκαγιά . Ξαναχτίστηκε το 1894 με πέτρες και τούβλα . Ήταν εξαγωνικός και είχε 48 μέτρα ύψος . Το σχέδιο έκανε ο μηχανικός του Δήμου Αδριανούπολης Αβαντίς . Η κατασκευή του νέου πύργου άρχισε το 1887 και τελείωσε το 1893 . Ο νέος πύργος ξεχώριζε ανάμεσα στους Οθωμανικούς πύργους για το νέο-κλασικό στυλ του .



Το 1926 τοποθετήθηκε καινούριο ρολόι από τον Μουσταφά Σεμί Πακ . Το 1953 έπαθε ζημιές από σεισμό .
Ύστερα από σχετική  εισήγηση του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης , ο Πύργος του Ρολογιού ανατινάχτηκε με δυναμίτη με διαταγή του Δημάρχου Σαμπαχατίν Πάρσοϋ . Σήμερα δεν απέμεινε τίποτα από αυτό το χαρακτηριστικό κτίσμα του τέλους του 19ου αιώνα .




Ο Πύργος του Τσιμισκή ( Makedonya  Kulesi ) σήμερα









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου