Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ζάππειον Ανώτερον Παρθεναγωγείον Αδριανουπόλεως (1885)


Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Αδριανουπόλεως ιδρύθηκε το 1885-1886 με δωρεά του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Κωνσταντίνου Ζάππα .
Στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων που έφερε το Χατ-ι-Σερίφ του Γκιούλχανε , ιδρύθηκαν στην Αδριανούπολη προκαταρκτικά σχολεία στο κέντρο και τις ενορίες , κατά την περίοδο 1829-1840.Δύο από αυτά ήταν:το ένα στην ενορία του αγίου Νικολάου και το άλλο στον αυλόγυρο της εκκλησίας του Χριστού,όπου αναπτύχθηκε το Ζάππειο Ανώτερο Παρθεναγωγείο το 1885.
Λόγω του περιορισμού στην κυκλοφορία των γυναικών,στα πρώτα παρθεναγωγεία φοιτούσαν λίγα κορίτσια.Είχαν μόνο τρεις τάξεις.
Τα διεύθυναν ιερωμένοι μέχρι το 1841.
Με εγκύκλιό του ο πατριάρχης Άνθιμος(1840-1844) απαγόρευσε στους κληρικούς να διδάσκουν στα παρθεναγωγεία, οπότε άρχισαν να διδάσκουν λαϊκοί.
Το 1854 ιδρύθηκε ιδιωτικό παρθεναγωγείο από τον Σταυράκη Αμηρά.
Την ίδια χρονιά πρωτοδιορίστηκαν στην Αδριανούπολη γυναίκες δασκάλες.Η πρώτη διεθύντρια ήταν η Αθηναΐς Λινάρδου,μετά η Χαρίκλεια Γεωργαλά(1860-1863).
Τη διαδέχτηκε ο Σταύρος Αμηράς και αυτόν η Κυριακούλα Παπαγεωργίου, η Ελίζα Αποστολίδου-Δοδοπούλου.
Μεγάλη πνευματική δραστηριότητα παρατηρείται την περίοδο 1861-1879 σε όλες τις ελληνικές κοινότητες της Θράκης.Ιδρύονται σπουδαίοι σύλλογοι,όπως ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανουπόλεως.
Το 1875 την Ελίζα Αποστολίδου-Δοδοπούλου διαδέχτηκε ο κ.Πατρικόπουλος .
Το 1869 ιδρύθηκε ο Σύλλογος προς διάδοσιν των Ελληνικών γραμμάτων και έστειλε για διευθύντρια του Ζαππείου Παρθεναγωγείου την Κρητικιά προσφυγοπούλα και Αρσακειάδα Καλλιρρόη Σιγανού(μετέπειτα κα Παρρέν),που μεταρρύθμισε και αναβάθμισε το πρόγραμμα του παρθεναγωγείου το 1866.
Μετά την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, διευθύντρια του ιδρύματος έγινε η κ.Καστοριάδου, μετά η Ευφροσύνη Αντωνιάδου και ύστερα η Ασπασία Αποστολίδου.
Το 1885 πληροφορείται ο μέγας εθνικός ευεργέτης Κωνσταντίνος Ζάππας από εισήγηση του συμπατριώτη του από την Ήπειρο Ηρακλή Βασιάδη (που εισήγαγε στα σχολεία του υπόδουλου ελληνισμού το μάθημα των Νέων Ελληνικών) , ότι η περιοχή της Αδριανουπόλεως έχει ανάγκη από ανώτερο παρθεναγωγείο.Προσφέρει γενναία δωρεά και έτσι χτίζεται το Ζάππειο Αδριανουπόλεως στον περίβολο της εκκλησίας του Χριστού και ενώνεται με το μικρό παρθεναγωγείο του Αγίου Νικολάου.



Με σύσταση του δωρητή διορίζεται διευθύντρια η Ασπασία Ζήση,από τις πρώτες τελειόφοιτους του Ζαππείου Κωνσταντινουπόλεως του 1879 και εσωτερική υπότροφος του Ζάππα.
Με διευθύντρια την Ελένη Μελετίου οι μαθήτριες έγιναν 303 και το προσωπικό 15.
Το 1892-1893 διευθύνει η ντόπια Ζηνοβία Νέστορος,μετά η Ευπραξία Φάσου,απόφοιτη του Ζαππείου Κωνσταντινουπόλεως.
Το 1888-1892 η Ολυμπιάς Παρσακίδου(μετέπειτα Λεμπεριάδου) , το 1901-1908 η Αρσακειάς Θεοδώρα Βουγάτσου, που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση και την πλήρωνε το ελληνικό προξενείο. 
Απόφοιτες του Ζάππειου Παρθεναγωγείου του 1906




1911.Οικοτροφείο Θηλέων Αδριανουπόλεως
Αριστερά καθημένη η Θεοδώρα Βογάτσου 
και δεξιά η Ολυμπιάς Λεμπεριάδου


Το 1908-1909 ο παιδαγωγός Δ.Παυλίδης.Το 1910 η Δέσποινα Σιδερίδου από την Καλλίπολη, απόφοιτη του Ζαππείου Κωνσταντινουπόλεως, παιδαγωγός ευρωπαϊκής μόρφωσης .
Απόφοιτες του 1915
ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΚΕΧΑΓΙΑ,ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΤΣΟΠΟΥ,ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΕΣΤΟΡΟΣ,
ΜΑΡΙΚΑ ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ,ΑΦΡΟΔΙΤΗΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ,ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΟΣΙΔΟΥ,
ΜΑΡΙΚΑ ΧΡΗΣΤΟΥ,ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΝΟΥΣΙΑΔΟΥ,ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΑΤΖΟΥΝΙΔΟΥ,
ΕΛΕΝΗ ΔΙΔΑΚΗ,ΟΥΡΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥ,ΘΕΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ,
ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΚΑΡΛΑΚΗ,ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ,
κα ΖΗΝΟΒΙΑ ΝΕΣΤΟΡΟΣ (ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ)
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΟΔΥΣΣΕΩΣ,ΜΑΡΙΚΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ,ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΥ,
ΚΑΝΕΛΑ ΤΣΙΚΟΥΡΑ,ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ,ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΒΑΛΑΣΙΔΟΥ,
ΧΡΥΣΗ ΦΩΚΙΩΝΟΣ,ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΖΗΣΗ.

Τελευταίος διευθυντής ήταν ο ντόπιος καθηγητής Γεώργιος Λαμπουσιάδης , ιστορικός,που μέσα απο τα "Θρακικά" μας δίνει πολλές πληροφορίες για τη Μητρόπολη και τα σχολεία της Αδριανούπολης.Μαζί του η πρώην διευθύντρια(και τώρα υποδιευθύντρια) Ζηνοβία Νέστορος.
Το 1922 το Ζάππειο Αδριανουπόλεως μεταφέρθηκε στην Ορεστιάδα (Καραγάτς), που τότε ανήκε στην Ελλάδα.
Μετά την παραχώρηση του Καραγάτς στην Τουρκία(1923) ενώθηκε με τα Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια.
Από τη συνένωση των σχολείων δημιουργήθηκαν τα Εθνικά Διδασκαλεία Θράκης με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
Μήπως και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο πρέπει να έρθει στο φυσικό του χώρο , στη Νέα Ορεστιάδα,όπως ήρθε η βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως;

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό άρθρο.....τώρα για να έρθει στην Ορεστιάδα....πρέπει να γίνει αγώνας και με πειστήρια...Πιό εύκολο τώρα είναι να "έρθει " ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ανδριανουπόλεως......και να αρχίσει την λειτουργία του.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή