Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Το Παλάτι της Αδριανούπολης-1 - Edirne Sarayı-1

                                              Το Παλάτι 

Όταν μιλούμε για παλάτι εννοούμε σαράϊ ανατολικού τύπου με μια δόση μαγείας από τις Χίλιες και μια Νύχτες, που ατυχώς δε διασώθηκε, όχι επειδή το κατέστρεψαν οι εχθροί, αλλ’ επειδή το επέβαλαν λόγοι.
Όταν συλλογίζομαι αυτό το ιστορικό κομμάτι το μυαλό άθελά μου πάει στο ποίημα του Κωστή Παλαμά με της «κληρονομιάς το περιβόλι» 
«Παιδί το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις»

και συγκεκριμένα το στίχο 
«χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα».

 Εδώ είχαμε το αντίθετο. Για λόγους μείζονος πατριωτισμού, είχαμε την καταστροφή του κάστρου… Γι’ αυτό και η Ιστορία είναι ευμενής  μ’ αυτούς που το `καναν…
Ό, τι απόμεινε από την πύλη του Παλατιού και στο βάθος ό,τι απόμεινε από τον πύργο της Κοσμοθέασης. Παρακάτω υπάρχουν απεικονίσεις.

Και με ένα πιο κοντινό πλάνο.

Όταν μιλούμε για την Οθωμανική Αδριανούπολη δεν μπορεί να μην κάνουμε λόγο για το υπέροχο παλάτι της το οποίο άρχισε να κτίζεται επί εποχής του Μουράτ του Β΄ το 1450 και συνέχιζε να βελτιώνεται και να προσθέτει περίπτερα από  μια σειρά ολόκληρη σουλτάνων μέχρι και το σουλτάνο Μεχμέτ τον Δ΄ τον επονομαζόμενο «κυνηγό» το 1642-1693.
Και μια λεπτομέρεια.
Ο Μουράτ  ο Α΄ (1326-1389), αφού κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη, διέταξε να αφαιρεθούν χίλιες πλάκες μαρμάρινες από τις εκκλησίες, τις οποίες έστειλε στην Αδριανούπολη για να επενδύσει το λουτρό του παλατιού.
Αυτά ήταν τα πρώτα μάρμαρα.
Τα πρώτα μάρμαρα για το πρώτο παλάτι, το επονομαζόμενο παλιό ( σαράι -ι-ατίκ), πολλά από τα οποία μεταφέρθηκαν στο καινούργιο, εκείνο δηλαδή που έκτισε ο Μουράτ ο Β΄ πλάϊ στον Τούντζα  σε μια έκταση τριών χιλιάδων στρεμμάτων, λεγόταν (σαράι- ι -τζεντίτ).
Το παλάτι αυτό δυστυχώς ανατινάχτηκε -το πήρε η μπόρα- από τον περιφερειάρχη Τζεμήλ Πασά  προ της ρωσικής επέλασης του 1875, από το φόβο μην πέσουν στα χέρια του εχθρού τα πολεμοφόδια που ήταν αποθηκευμένα σε χώρους κοντά στο παλάτι.
 Όταν ανατινάχτηκαν οι αποθήκες, ερειπώθηκε και το παλάτι. Κακό, αλλά το επέβαλε ο πατριωτισμός.
Σχεδιάγραμμα του χώρου, όπου ήταν κτισμένο το παλάτι.
Η απεικόνιση είναι υπέροχη.

Το τμήμα των μαγειρείων πριν την ανακαίνισή του

                              Το ανακαινισμένο τμήμα των μαγειρείων 

Εκτιμούμε ότι αξίζει τον κόπο η παράθεση μιας σειράς φωτογραφιών. Το παλάτι ήταν ό,τι  καλύτερο μετά από του Τοπ Καπή της ΚΠολης .


                                         Ιωάννης Αλατζάς
                                    Ζω την Αδριανούπολη
                                         Αδριανούπολη 2014







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου