Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Το Παλάτι της Αδριανούπολης-2 - Edirne Sarayı-2

Με την είσοδο στο χώρο του παλατιού, τόσο τα διαμερίσματα, όσο και η χρήση τους,  ήταν συγκεκριμένα με ακραιφνείς αρμοδιότητες.
Μόλις εισερχόταν κανείς από την Αυτοκρατορική Πύλη (Μπαμπ-ι Χιουμαγιούν) το πρώτο κτίσμα που αντίκριζε ήταν το θυρωρείο  με τον αρχιθυρωρό. Μετά ερχόταν τα τμήμα των λοφιοφόρων φρουρών, η ανακτορική φυλακή, το τμήμα των κηροπλαστών, η τραπεζαρία, η εστία των παιδονόμων, των μαγείρων, των ζαχαροπλαστών, των αρωματοποιών, των διακοσμητών, των αποθηκαρίων, των συμβούλων-σοφών, του αρχι-ευνούχου, η αίθουσα του θρόνου, η αίθουσα προσευχής, η βιβλιοθήκη, τα  βασιλικά δώματα, η εστία των φρουρών και των λογιστών κ.α.

Οι αρμοδιότητες των υπηρεσιακών παραγόντων στο παλάτι υπολογίζονταν  γύρω στις τριάντα  και όλοι είχαν τους ειδικούς τους χώρους. 

Ο πύργος της Κοσμοθέασης και κάτω το Κουμ Κασρή ή Κάστρο της αμμούδας 
και δεξιά το Κουμ Κασρή χαμαμή, το οποίο και σώζεται. 
Σχετική φωτογραφία παρακάτω.

Τα λουτρά του Κουμ Κασρή και αριστερά τα ερείπια του πύργου.

Το Κουμ Κασρή,  και ο Υδατόπυργος, που ονομάστηκε έτσι -Κάστρο ή Πύργος της αμμούδας- λόγω του αμμώδους εδάφους όπου θεμελιώθηκε.
 Στο βάθος ο πύργος της Κοσμοθέασης. 

          Η είσοδος του παλατιού  και στο πίσω πλάνο ο πύργος της κοσμοθέασης ή του εξώστη ή κάτι ανάλογο προς το γνωστό παρατηρητήριο του κόσμου από την ερμηνεία της περσικής προέλευσης σύνθετης λέξης   τζιχάν-ι  =του κόσμου, νουμά =παρατήρηση θέαση
 ( cihan -ı numa).
 Μην παρασύρεστε από το πλάνο. Πρόκειται για δύο διαφορετικά κτίσματα.

Ο πύργος του Τζιχάν -ι  Νουμά, (πύργος του εξώστη-κοσμοθέασης)
.....και ό,τι απόμεινε από αυτόν σήμερα

ο οποίος είχε μέχρι και μια οκτάγωνη πισίνα στο πάνω πάτωμά του. Σήμερα είναι ερείπιο. Και έτσι για μια καλύτερη αντίληψη του τι σημαίνει τζιχάν -ι νουμά πολύ απλά θα λέγαμε «ρετιρέ».


Ο Ναζιανζού Ιγνάτιος Σαράφογλου στην περιγραφή της Αδριανουπόλεως στα Θρακικά τ. 6  για το συγκεκριμένο πύργο γράφει τα εξής:
«…ανήλθον εις ένα πύργον τον πλέον υψηλόν και ευρύχωρον λεγόμενον ,-τάχτι αλήϊ τζιχαν χανέ- (ήτοι θρόνος υψηλός της Οικουμένης θεωρητής) ο οποίος πύργος έχει πέντε πατώματα (ο δε χώρος) και του κάθε πατώματος είναι θησαυροφυλάκια με σιδηράς πόρτας. Και επάνω εις το κέντρον της κορυφής του πύργου έχει ένα οντά με οκτώ κόγχας, και με τέσσερας θύρας υψηλάς εις τα πλάγια και εις την μέσην του οντά ένας θρόνος βασιλικός,»… 
Καθώς προαναφέραμε, η Οθωμανική ηγεμονία αρχίζει το 1361. Το 1363 έχουμε την προσπάθεια του Σέρβου βασιλιά Ουρόση του Ε΄ με τη συμμαχία της Ουγγαρίας, Βοσνίας και Βλαχίας της εκστρατείας κατά των Οθωμανών, η οποία όμως κλείνει με την ήττα των Σέρβων (σίρπ σιντιί).
Η μάχη διεξήχθη κάπου κοντά στο σημερινό Σβίλενγκραντ.
Στη συνέχεια η Αδριανούπολη γίνεται πρωτεύουσα του Οθωμανικού Κράτους και χτίζεται το παλάτι.
Ο Πύργος της Δικαιοσύνης σήμερα

Είναι ένας λιθόκτιστος πύργος, που προστέθηκε στο παλάτι από το Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1562. Είναι έργο του Σινάν. Χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συσκέψεων του υπουργικού συμβουλίου και αίθουσα δικαστηρίου. Στον τρίτο όροφο υπάρχει μαρμάρινη κρήνη και δεξαμενή, μαρμάρινη αίθουσα σύναξης των υπουργών και πίσω από το καφασωτό ο θρόνος του Σουλτάνου, από όπου παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις.
Ο δεύτερος όροφος είναι ο όροφος των γραμματέων και ο πρώτος χρησιμοποιήθηκε ως κουζίνα-ζαχαροπλαστείο- σιερμπετχανέ…  

Από γκραβούρα του χθες.

Άλλη μια άποψη του Συγκροτήματος του Μπεγιαζίτ 
από φωτό της εποχής  του Μιχαηλίδη.




                                         Ιωάννης Αλατζάς
                                    Ζω την Αδριανούπολη
                                         Αδριανούπολη 2014









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου