Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης στη Θράκη


Τη Μεγάλη Πέμπτη πρωί-πρωί οι νοικοκυρές κρεμάνε ένα κόκκινο πανί, το κοκκινοπεφτιάτικο, έξω από την πόρτα του σπιτιού και μετά βάφουν τα αβγά.
 Για το κόκκινο χρώμα των αυγών η παράδοση λέει ότι, όταν διαδόθηκε ότι ο Χριστός αναστήθηκε, πολλοί δεν το πίστευαν. Μια γυναίκα, που κρατούσε αβγά σε ένα καλάθι αμφισβήτησε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο λέγοντας «Θα ήταν σα να μου λέτε ότι τα άσπρα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα» και τότε, ως εκ θαύματος ,τα αβγά βάφτηκαν κόκκινα.
 Το πρώτο αβγό που βάφεται το παίρνει η μητέρα και κάνοντας κύκλο στο πρόσωπο των παιδιών λέει «Ήρθε ήρθε η Πασχαλιά με τα κόκκινα τ' αβγά». Αυτό το αβγό το βράδυ της Ανάστασης θα το πάρει η μητέρα στην εκκλησία και αγιασμένο θα το επιστρέψει και θα το τοποθετήσει στο εικόνισμα της Παναγίας για έναν ολόκληρο χρόνο.
 Τη Μεγάλη Πέμπτη επίσης ετοιμάζονται και τα τσουρέκια, από τα οποία ένα φυλάσσεται στο εικονοστάσι, για να καταναλωθεί την Πρωτομαγιά, για να προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια. Ένα άλλο πηγαίνει στους νονούς των παιδιών και από ένα μικρό τσουρεκάκι, σε σχήμα πλεξούδας με ένα κόκκινο αβγό στην κορυφή, η «δεκαοχτούρα», τοποθετείται στο μαξιλάρι των παιδιών ως «δώρο» από την Παναγία.

Το βράδυ ψάλλεται η μακρά Ακολουθία των Παθών με τα δώδεκα Ευαγγέλια. Παριστάνεται ξανά η Σταύρωση και ο εσταυρωμένος μεταφέρεται από το ιερό στο μέσο του ναού για προσκύνημα. Εκεί οι πιστοί τοποθετούν στεφάνια και πετσέτες, τις οποίες η εκκλησία διαθέτει με πλειοδοσία στα πανηγύρια και τα χρήματα δίνονται για κοινωφελείς σκοπούς.
 
Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος : Λαογραφικές καταγραφές
2oΤΕΕ Κομοτηνής ,  1° ΤΕΕ  Χίου , 1η Τεχνική Σχολή Λεμεσού
Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Κομοτηνή 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου